Vallásellenes

Vallásellenes

Tökéletes világ?

2022. január 20. - Vallásellenes

Akár lehetne folytatni Kowalsky korábban említett dalával, amiben szerepel, hogy "tökéletes világ“. A vallásosok időnként kétségbeesésükben azzal próbálják védeni a védhetetlent, az istenképzetüket, hogy egy tökéletes világban élünk, ami a számunkra lett teremtve, és itt minden a helyén van. Ennek a felfogásnak adtak is egy nevet: a tudatos tervezettség.

Na, nézzük ezt a „tökéletes“ világot!
A Föld bolygó felületének 3/4 részét víz borítja. A vallásos magyarázat szerint az elképzelt „Istenke“ az embernek teremtette a bolygót. Ha tényleg így lenne, ilyen vízmennyiség mellet nekünk vízi élőlénynek kellene lennünk. De mint tudjuk, épp a víz az ember számára a legélhetetlenebb közeg. A „mindenható Isten“ így el tudná számolni magát, hogy ez a szánunkra élhetetlen közeg borítsa a bolygó nagyobb részét? És még nem is akármilyen víz ez: sós víz! Így amellett, hogy élhetetlen közeg számunkra a bolygó nagyobb része, még haszontalan is, mert a sós víz az ember számára tökéletesen használhatatlan. A földi vízkészletnek 3%-a az ún. édesvíz, ami nekünk jó. De ennek a 3%-nak a 80%-a a sarki jégtakaróban leledzik, amivel ugye szintén nem sok mindent tudunk kezdeni. A „mindenható Isten“ ezt is így elszámolta volna? Ha én mindenható lennék, biztos nem csinálnék ilyen elszámolásokat, mert akkor már meglenne a mindenhatósághoz a kellő eszem.
Jobb híján marad számunkra a szárazföld. De az sem nagy öröm számunkra. Fentebb említve volt a jégtakaró, akkor menjünk tovább a hőmérséklettel. A bolygó felszínén a hőmérsékleti tartomány valahol +50 és -80 Celsius fok között van. Ehhez képest az emberi szervezet 36-37 Celsius fok. Ezt is hogy kifundálta a „mindenható“, hogy egy laza 130 Celsius fokos felszíni hőmérséklet-ingadozású bolygón kell élnünk, mi? Brávó! Ehhez képest ezzel a 36-37 fokos testhőmérsékletünkkel 25 Celsius fok körül érzi magát legjobban az ember. Esetleg erre a 25 fokra számolva teremtette volna „Istenke“ minden szőrzet (jó, minimális van) vagy toll nélkül az emberi testet? Ez a számítása se jött volna be, mint a vízzel sem? Ez a 25 fok sehol sem valósul meg, legfeljebb a bolygó bizonyos sávjában, átmenetileg, napi, évszaki ingadozással. Ahhoz, hogy élhető körülmények között lehessünk, komoly erőket vagyunk kénytelenek mozgósítani: házakat építünk, fűtünk, hűtünk. Ez lenne a tökéletes világ? Kicsit nagyon elnézi, aki szerint ez az.
Az élővilág általában sem kecsegtet jobbal. Az élőlények egy jó része más élőlényeket fogyaszt el. Az elképzelt Isten részéről ez is egy faramuci megoldás lenne. Mindenhatóságában nem tudta volna megoldani úgy a dolgot, hogy az élőlények csak úgy éljenek, ne kelljen másokat felfalniuk? Egyedül a növényeknek elég a levegő, fény, talaj hármas (persze ez alól kivételek a húsevő növények). Egyébként meg mi szüksége lenne az elképzelt „Istenkének“ az anyagcserére, ami miatt az élőlények táplálkoznak? Miért nem tudott volna anyagcsere nélküli lényeket „teremteni“?
Menjünk tovább az élővilág vonalán. Ha az ember, a „teremtés“ koronája kimegy a természetbe, ezernyi veszéllyel találkozhat: skorpiók, mérges kígyók, mérgező növények, amik pik-pakk megölhetik. A fentebb említett vízben sem vagyunk biztonságban, ha lubickolni akarunk. Piráják támadhatnak meg, krokodilok, cápák falhatnak fel bennünket, vagy mérgező halak áldozatai lehetünk. Ez a rengeteg veszély lenne a tökéletes világ, amit az „Isten“ „teremtett“ a „teremtményének“? És ezekre mi, a „koronák“ csak néha döbbenünk rá, de a természetben folyamatosan ez megy: a cápa sorra falja fel a kisebb élőlényeket, akár a krokodil, a méreggel rendelkező állatok sorra mérgeznek le más állatokat, vagy növények mérgeznek le állatokat stb.
A végére pedig egy szép film a „teremtett“ természetből. Jó szórakozást hozzá!
https://www.youtube.com/watch?v=5GDUwlKzJxY

A bejegyzés trackback címe:

https://vallasellenes.blog.hu/api/trackback/id/tr7616819876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása