Vallásellenes

Vallásellenes

Ki van ez találva!

2022. január 08. - Vallásellenes

Van a Kowalsky meg a Vega (vagy ahogy én szoktam őket nevezni, Kovalszki és a mega) ugyanilyen című száma. Ez a Kowalksy gyerek, mióta lecserélte a narkót a szellemi kábítószerre, a vallásra, nagy megmondóembernek képzeli magát, így azt is jól megmondta, hogy ki van ez találva! Mármint minden az egész világon: „Ki van találva az eleje, a vége Minden úgy a jó, ahogy van...“. Az ő szemszögéből nézve jó kis felmentés ez számára, hogy mentesítse magát a felelősség alól, hogy narkós lett: „Mindennek oka van, ez tökéletes világ…“. Tehát valaki nem azért narkós, alkoholista, mert nincs elég emberi tartása (persze, ez pszichológiailag komplexebb dolog, de most nekünk mélyebben ebbe nem kell belemenni), hogy ezektől mentes tudjon maradni, hanem azért, mert így van kitalálva.
Jellegzetes vallásos felfogás ez, hogy a „nagy könyv"-re, vagy a karmára hivatkoznak, hogy előre eldöntött mederben folyik az élet, a világ, és ez ellen nem lehet tenni. Ami bekövetkezett, annak be kellett következnie. A kellemetlen dolgok kimagyarázására ez jó kis eszköz, így kényelmesen hátradőlhetnek a vallásosok, hogy nincs mit tenni, így kell lennie a dolgoknak.
Mindennek oka van, tökéletes világ... Ezzel jól el lehet bagatellizálni bármi kellemetlent a világon. Mások problémáit fölött fölényeskedhetnek az ilyen felfogásukkal. A vallásos ezzel egyszerűen elhomályosíthatja maga előtt a világot és mások számára is az elhomályosulást akarják elérni.
Más szemszögből nézve, ha „Istenke“ találja ki a dolgokat, egy elég beteges figurával lenne dolgunk. Gondol egyet, egyik helyre földrengést küld, hadd pusztuljanak tucatjával esetleg százával az emberek, máshova csontrákot a 3 éves gyerek szervezetébe, hadd szenvedjen az egész család. Ki van ez találva szépen! „Istenke“, a „jó Isten“ szépen kitalálja ezeket. Milyen beteges létforma lenne egy olyan, ami létrehoz egy neki alárendelt világot és kénye-kedve szerint szórakozik vele? Nagyon beteges! Az emberek között előfordulnak olyanok, akik a tőle függőkkel (beosztottjai, családja stb.) kényük-kedvük szerint szórakoznak, kiélik rajtuk a beteges hajlamaikat, de nekik senki sem tapsikol. Viszont a vallásosok ennek az általuk elképzelt beteges Istennek minden további nélkül tapsikolnak. Érvelt már nekem vallásos azzal, hogy „Istenke“ megteheti ezeket, mert ő a nagy alkotó. Na, ez még a beteges felfogás, hogy valaki ezzel legalizálná az elképzelt Istene visszás tetteit.

A bejegyzés trackback címe:

https://vallasellenes.blog.hu/api/trackback/id/tr1016807606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása